2010. január 21., csütörtök

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2010 - Népzenei Programok



Thália Színház - Nagyszínpad 2010. március 20. 15.00 óra és 19.30 óra- 25 éves a 100 tagú Cigányzenekar
A zenekar 2010-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ennek méltó megünneplésére a koncerten közreműködik Boross Lajos is, a zenekar örökös tiszteletbeli főprímása, Kossuth díjas művész.A 25 évvel ezelőtt alapított zenekar először a Tavaszi Fesztiválon mutatkozott be, 1986-ban.A zenekar megalapításának ötletét id. Járóka Sándor, az akkori prímáskirály temetése adta, ahol több száz zenész alkotta zenekar kísérte végső útjára a felejthetetlen prímást. Néhány muzsikus úgy gondolta, hogy ne csak ez a fájdalmas esemény hozza össze az ország több városából és a fővárosból összegyűlt kiváló zenészeket, hanem megszervezve, nagy létszámú koncertképes zenekart lehetne összehozni.Az utánpótlás oktatása elsők között szerepel az egyesület programjában, célja, a magyar cigányzene, a magyar nóta és népzene ápolása, népszerűsítése, valamint célja a klasszikus zene, cigányzenekari feldolgozásban, sajátos összetételű zenei hangzásvilágot teremtsen.A 100 tagú Cigányzenekar célja, e kivételes zenei érték életben tartása, nem idegenforgalmi látványként, hanem művészi teljesítmény elismeréseként. Megőrizni azt a hagyományt, amely évszázadokra visszamenőleg, mint kuriózum, családi örökségként hoztak magukkal generációkon át.A világon egyedülálló 100 tagú Cigányzenekar Magyar Örökség díjas. Nevét az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma őrzi.

www.100tagu.hu/



Jegyárak: 6900, 5900 Ft


Papp László Budapest Sportaréna 2010. március 27 -28. 10:00 órától - XXIX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

(A rendezvény szervezője a Táncház Egyesület. Bővebb információ: (06 1) 214-3521

http://www.tanchaztalalkozo.hu/


Művészetek Palotája - Fesztivál Színház 2010. április 03. 19:00 óra - 55 éves a pozsonyi Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes

Az ördög tánca – néptáncelőadás


I. Memento mori! (Emlékezz a halálra!)

II. La danse du diable (Az ördög tánca)
III. Romantischer Nachtanz (Romantikus ráadás)


Az ördög tánca a Kárpát-medence régi stílusú, forgós-forgatós tánctípusának megjelenését, elterjedését és utóéletét, valamint az európai kultúrkörrel való szerves kapcsolatát tematizálja. Az alkotó tánctörténeti témához nyúl, de nem historizál. Több szinten értelmezhető interpretációjában tradicionális tánchagyományainkat az európai kultúrtörténeti korszakok, szellemi és művészeti áramlatok viszonyrendszerében láttatja és gondolja tovább. Alkotói világában a középkori életszemlélet, a haláltánc, a 15-16. században megjelenő új tánc- és zenei áramlatok, az új táncmód és magatartásformák ma is meglévő nyomai, a barokk érzékiség, az udvari és népi kultúra kölcsönös egymásra hatása, a reformkor és jelen táncszemlélete kap színpadi formát. A hagyományos néptánc, zene és viselet, valamint a modern szcenikai eszközök feszes dramaturgiai szerkezetben találkoznak, ahogy azt a közönség Hégli Dusan és társulatának korábbi munkáiban (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre…) már megismerhette.

Jegyárak: 4000, 3000, 1500 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése