2010. november 9., kedd

XII. Országos Citeratalálkozó - Naszvad

 A 12. Alkalommal megrendezett vándor seregszemlére 22 citeraegyüttes küldte el jelentkezét, és ebből 21 csoport meg is jelent 2010. október 16-án a naszvadi Művelődési Központban, ahol délelőtt 10:00 órától kezdődött a regisztráció, majd 11:00 órakor lépett színpadra ez első zenekar, miután Sporny Sarolta, az ímelyi Csemadok alapszervezetének elnöke megnyitotta a XII. Országos Citeratalálkozót. Ezek után a műsorvezető Holop Ferenc irányítása mellett  a következőképpen léptek színpadra a többiek:


1,   Kisbokréta citerazenekar - Kürt  



  2,   Pengettyű citerazenekar - Jóka



  3,   Ebedi citerazenekar - Ebed  



         
  4,   Lukanyényei citerazenekar - Lukanyénye   




  5,   Kis Szíkes citerazenekar - Ímely   


           
  6,   Százdi citerazenekar - Százd     


           
  7,   CiRock citerazenekar - Ímely, Naszvad     
  


    
  8,   Fürge Ujjak citerazenekar - Királyrév    
  


    
  9,   Pengető citerazenekar - Párkány     


     
10,   Cidrus citerazenekar - Jóka     



            
11,   Almácska citerazenekar - Szímő        
   


  
12,   Horváth Margit & Bedecs Ilona - Naszvad, Komárom  



        
13,   Sarló citerazenekar - Nyárasd     



      
14,   Lenicky Erik szólista - Ipolybalog    
   



15,   Faboto citerazenekar - Nagykapos  
   


 
16,   Hunor citerazenekar - vegyes         



    
17,   Szíkes citerazenekar - Ímely    
        


    
18,   Dióhéj citerazenekar - Diószeg    



       
19,   Buzitai citerazenekar - Buzita   



           
20,   Rimóczi Gábor szólista - Nagycsalomja 




21,   Viza citerazenekar - Naszvad




A 142 citerás, különböző összeállítású zenekarokban, déután 3 óráig váltva egymást próbálta meggyőzni a zsűrit, hogy az eltelt egy év alatt, az utolsó citeratalálkozó óta mennyit fejlődtek. A zsüri elnökének, Borsi Ferencnek és a másik zsűritagnak, Szőke Péternek komoly problémát okozott a legjobb zenekar megnevezése, mivel elmondásuk szerint a csoportok nagy része kiemelkedően magas színvonalú műsort mutatott be, ám ennek ellenére dönteniük kellett, és az eredményhirdetésnél a Sarló citerazenekart nevezték ki a seregszemle győzteseként.
A közel egy órás szünetben Michal Müller, csehországi citeraművész work Shop bemutatóját láthatták és hallhatták az érdeklődők, továbbá megtekinthették Naszvad község Tájházát is.
Az eredményhirdetés 16:00 órakor kezdődött, és először az ímelyi polgármester különdíját adta át Tyukos Ferenc mérnök, Ímely község polgármestere, mégpedig a Buzitai zenekarnak, miután rövid beszédében kiemelten szólt a községek közötti együttműködésről, és a népzene fennmaradását biztosító támogatásokról egyaránt. A naszvadi polgármester különdíját Dr. Haris József, Naszvad község polgármestere adta át a Lukanyényei citerazenekarnak, és hozzászólásában köszönetet mondott a Csemadok Országos Tanácsának, hogy ez alkalommal Naszvadot szemelték ki a seregszemle lebonyolításának helyszínéül, majd köszönetét fejezte ki a rendezőknek, és biztosította az összes jelenlévőt, hogy Naszvadon mindig nagy szeretettel fogadjuk a visszatérőket. Ezek után az Ímelyi Csemadok Alapszervezet díját Sporny Sarolta, az ímelyi szervezet elnöke adta át a Faboto zenekarnak, majd Dobosi Róbert a Csemadok Alapszervezete Naszvad különdíját a Fürge Ujjak citerazenekarnak adta át sok szeretettel. A különdíjak kiosztása a komáromi Regionális Művelődési Központ különdíjával folytatódott, amelyet a Százdi citerások tudhatnak magukénak, majd Szőke Péter a Tiszakécskei citerás tábor vezetője ajándékozott meg több citerást a táborban való részvételi joggal. Ezek után a citerahúrokat gyártó Cordon Stúdió tulajdonosa, Szilágyi Zoltán adta át különdíját , ezesetben kb. fél évre elegendő citerahúrkészletet. A Csemadok Művelődési Intézetének díját Balogh László adta át, a fesztivál fő díját, az aranyozott vándorserleget pedig Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke nyújtotta át a nyárasdi Sarló együttes vezetőjének.
A díjátadások után Huszár László, a Csemadok Művelődési Intézetének vezetője szólt a jelenlévőkhöz, majd gazdára találtak a szervezők, az ímelyi és a naszvadi Csemadok Alapszervezet ajándékai is, amelyből jutott minden résztvevő citerazenekarnak.

 A díjátadó ünnepség után a zenekarvezetők elvonultak a zsűrivel együtt, hogy megvitassák a nap eseményeit, és szakmailag értékeljék a produkciókat.
 A nap folyamán kísérő rendezvényként láthatóak voltak Gáts Tibor, a Magyar Népművészet Mestere címmel rendelkező citerakészítő hangszerei, továbbá Nagy Balázs tekerő- és tekerőlant-készítő hangszerei ugyanúgy, mint a Cordon Stúdióban gyártott citerahúrok kiállítása, valamint Mihalek Anna néni gyűjteményéből készített Ímelyi Népviseletek-kiállítás. A kísérőrendezvények fényét bizonyosan Birinyi József és András, Európa-szerte ismert hangszergyűjteménye emelte a csúcsokra. A 1200 darabos hangszergyűjteményből ezesetben vagy 450 hangszer került bemutatásra.

A hangszergyűjtemény megnyitója 16:30 órakor kezdődött, ahol a gyűjtő, Birinyi József vagy 70 hangszert megszólaltatott, és hozzájuk rövid, érdekes történeteket fűzött. A nézők elmondása szerint Birinyi József hangszerbemutatóját órákon keresztül lehetett volna hallgatni, annyira lenyűgöző és érdekes volt, ám a kiszabott műsoridő miatt rövidre kellett, hogy fogja mondókáját.
            A hangszerkiállítás megnyitója után Holop Ferenc műsorvezető Hrubik Bélát, a Csemadok Országos Tanácsának elnökét szólította, tartsa meg ünnepi beszédét a gálaműsor megkezdése előtt. Hrubik Béla emlékeiből vett témában szólt a citerásokról, a velük szoros kapcsolatokról, a zenéről, és a rendezvények fontosságáról, majd megköszönte a szervezőknek, élükön Dobosi Róbertnek, a Csemadok Alapszervezet Naszvad elnökének a kimagaslóan magas színvonalú rendezést, és sok sikert kívánt a további munkához mindenkinek.
Hrubik Béla beszéde után kezdetét vette a gálaműsor, melyben a szereplők a következő sorrendben léptek színpadra:
  1,       Táltos együttes - Magyarország
  2,       Hunor citerazenekar - Szlovákia vegyes
  3,       Buzitai citerazenekar
  4,       Ágh Erika mesemondó Ímelyről
  5,       CiRock citerazenekar
  6,       Michal Müller citeraművész - Csehország
  7,       Fürge ujjak citerazenekar
  8,       Sarló citerazenekar
  9,       Magyar Nándor nótaénekes ifj. Szőllőssi Sándor és cigányzenekara kíséretében
10,       Viza és barátai formáció
11,       Tisza '83 citerazenekar - Magyarország

A műsorban fellépők nagy megelégedésére a közönség tapssal bőven jutalmazott minden szereplőt, és a 22:00 óráig tartó gálaműsor után kellemes élményekkel feltöltődve indulhatott haza.

Az egésznapos rendezvény szereplőinek, a rendezőknek és a meghívott vendégeknek még ezzel sem ért véget a nap. Az Éder vendéglőben, ifj. Szőllőssi Sándor és cigányzenekara által nyújtott zenei élmények mellett fogyaszthatták el a vacsorát, majd az édességeket, és az imelyi borospincékből kapott fehér és vörös borokat. Megbeszélték a nap eseményeit, a jövőbeni terveket, majd a késő éjszakai órákban, mindenki kellemesen elfáradva, kellemes élményektől és szép emlékektől feltöltődve indult haza.

forrás: csemadokmaszvad.sk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése